Sold
Sculpture in notelaar - Alfons De Wispelaere (1879-1957 Brugge)
Het gaat hier om een echt uniek stuk met een belangrijke Brugse pedigree.
Grote houten sculpture voorstellende de schrijvende Jan van Ruysbroeck (met opschrift in zijn hand: Ecce sponsus venit) gesneden door de Brugse beeldhouwer Alfons De Wispelaere (1879-1957 Brugge). Het beeld is in 1920 speciaal gemaakt in opdracht voor -en geschonken aan de Brugse bisschop Waffelaert voor zijn jubileum van 25 jaar bisschop (zie koperen gedenkplaatje op het beeld).
Bisschop Waffelaert was een man van studie. Hij heeft hiervan de voornaamste activiteit tijdens zijn leven gemaakt, enigszins ten koste van de administratie van zijn bisdom en van de contacten met priesters en leken. In La nouvelle revue théologique publiceerde hij op zes jaar tijd bijna 900 blz. Voor publicaties door de professoren uit zijn eigen bisdom stichtte hij de Collationes Brugenses. Hierin publiceerde hij zijn magnum opus, de Meditationes Theologicae. Hij lag ook aan de oorsprong van een boekenreeks 'het geestelijk leven' waarin werk van grote mystiekers werd gepubliceerd: de Broeders van het Gemene Leven, Jan van Ruusbroec, Johannes van het Kruis.
Alfons de Wispelaere was de zoon van Pieter De Wispelaere en Catharina Brunet geboren te Brugge op 11/1/1879, meesterbeeldhouwer in De Westmeers behaalde uitstekende resultaten aan de Brugse academie:
- 1894-1895 Boetseren antiek - kop bij Gustaaf Pickery: 1e eervolle vermelding.
- 1896-1897 Tekenen antiek-beeld bij Pieter Raoux 1e eervolle vermelding – Doorzichtkunde klas bouwkunde bij Karel De Wulf: 2e eervolle vermelding - Boetseren antiek - beeld bij: Gustaaf Pickery: prijs - Kunsttoepassing bij Oscar De Breuck: 2e eervolle vermelding.
- 1898-1899. Doorzichtkunde klas bouwkunde bij Karel De Wulf: prijs - Boetseren leven bij Gustaaf Pickery:1ste prijs met koninklijke erepenning - Historische samenstelling en uit drukking bij Edmond Van Hove: resp. 2e prijs en eervolle vermelding - Kunsttoepassing klas van het leven bij Oscar De Breuck: prijs.
Hierna studeerde hij bij Thomas Vinçotte aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten van Antwerpen. Terug in zijn geboortestad werkte hij op het atelier van zijn vader, die met de Brugse architect Louis Dela Censerie enkele belangrijke gebouwen in het Brugse oprichtte. In samenwerking met zijn broer Hippoliet De Wispelaere maakte hij decoratieve en godsdienstige beeldhouwwerken in gotische stijl, voornamelijk voor Engeland. (Maurits Van Coppenolle 1936)
In 1900, 1903 en 1906 bereikte Alfons De Wispelaere de voorbereidende wedstrijden van de Prijs van Rome voor beeldhouwkunst die hij echter nooit zou winnen. Enkele jaren later, in 1912, trouwde hij met Marguerite Martens (Brugge 1883 - 1951) bij wie hij een zoon kreeg, Jacques (Brugge 1926 - Ukkel 1971) die zelf geen kinderen kreeg.
Werken van Alfons De Wispelaere zijn o.a. te vinden in:
- Brugge. 'Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie werd in 1917 grondig en zorgvuldig gerestaureerd door beeldhouwer Alfons De Wispelaere. Het beeld is gekapt uit witsteen en is 160 cm hoog. Het is in hooggotiek, van hoge kwaliteit en zeker het beste uit die periode (omstreeks 1300) in Brugge.' (Frans Vromman:1986)
- Nieuwpoort. 'De neogotische preekstoel in eikenhout uit de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Een eerste keer verbrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hermaakt door de Brugse beeldhouwer Prosper Hinderickx. Een tweede keer verbrand tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1961 hersteld door de bekende Bruggelingen Hippoliet en Alfons De Wispelaere.' (Michiel English: 1961)
- Oostende. Heilig-Hartkerk: heilig-hartbeeld en versiersels.
- Brugge. Astridpark (1936). Borstbeeld koningin Astrid.
- Brugge. Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid. Het beeld Maria met Kind, kopie naar Pieter Pepers sr.
- Brugge. Seminarie. Beelden van Karel de Goede en Sint-Donatiaan.
- Brugge. Sint-Jacobskerk. Een altaar.
- Ieper. Sint-Niklaaskerk (omstreeks 1924). Beelden en versiersels.
- Oostende. Sint-Pieter-en Pauluskerk. Oorlogsgedenkplaat..
- Esen. Sint-Pieterskerk. (1924-1925). Beeld van Onze-Lieve-Vrouw Troost der Armen in notenhout, en versiersels.
- Brugge. De borstbeelden van Jan Antoon Garemijn, Hugo van der Goes, kanunnik Nagels in marmer, professor Vierendeel, koning Leopold III. De beelden van de heilige Thomas en kardinaal Fisher. Christusfiguur in eikenhout, gepatineerd. Tijl Uilenspiegel in gips.
Alfons De Wispelaere is in Brugge gestorven op 27 oktober 1957
Meer informatie over het beeld:
Jan van Ruysbroeck (met een wastafeltje in zijn hand met daarop de Latijnse woorden: 'Ecce sponsus venit') onder een boom.
Boven hem de zon en de duif die staan voor de Goddelijke inspiratie en voor Christus.
Afmetingen: hoogte 78 cm , breedte 35 cm, diepte 27 cm
Signatuur: Alf. De Wismelaere BRUGGE (linkerkant van de sokkel)
Koperen gedenkplaatje: 1870-1895-1920
Illustrisimo ac. Reverendissimo G.J.Waffelaert. S.T.D.
Doctissimo Interpreti Doctoris Admirabilis
Statuam Hanc Grato Obtulerunt Animo
Filiae Rusbrochii Spirituales Canonissae Anglicae,
Brugis & Haywards Heath.
Materiaal: notelaar
Kleur: naturele houtkleur
Datering: 1879-1957
Herkomst : Brugge
- Geen verzendingskosten bij een bestelling boven de € 100,-
- Opspaarregeling 2 maanden (info)
- Artikels zijn op afspraak steeds vrijblijvend te bekijken in ons magazijn
#brocante #brocanteur #antiek #antiquair #Oostende #Brugge #vlaanderen #westvlaanderen #beeld #beeldhouwerk #sculpture #houten-sculpture #houtsnijwerk #handgesneden herkomst #bisdom #bisschop #waffelare #mystiekers #Jan-van-Ruysbroeck #devotie #religieus #religieus-beeld #heilige #heiligen-beeld #passievoorbrocante #Oudenburg #midcentury #deco #heiligenbeelden